De små sakerna.

De små sakerna.

Tänk vad lite det är som behövs för att man ska bli inspirerad!

Ett upplyftande ord! En go blick! En positiv kommentar! Ett givande möte! Eller en inspirerande och tänkvärd text! – Ta in och inspireras och fångas av följande tankar och klok visdom. Det går att krama ut en mening ur varje situation enligt Viktor Frankl. Det är möjligt för var och en, utan undantag, alltid, överallt och oavsett omständigheter att finna en god mening i livet – både i livet som helhet och i olika situationer.

 

Detta sade den österrikiske filosofen och psykiatern Viktor E Frankl, när han i maj 1989 framträdde i Stockholm i Föreningen Nytänkarnas regi. Viktor Frankl, som är av judisk börd, bör veta vad han talar om, när han uttalar sig om möjligheten att se mening, eller skapa mening, i till synes omöjliga livssituationer. Han var fånge i nazistiska koncentrationsläger i tre år med allt vad det innebar av svåra upplevelser. Och just under den tiden lärde han sig konsten att skapa en mening och att överleva mentalt. Han har också byggt sin mest berömda bok, ”Livet måste ha mening”, på erfarenheter från tiden i koncentrationslägren.

En mening fann Viktor Frankl i kärlek – i att glömma sig själv, gå utanför sig själv och leva så totalt som möjligt i världen, i nuet. Han upptäckte att det alltid gick att ha en förankring i det eviga och en livsuppgift i att hjälpa och glädja andra.

Viktor Frankl betonade att man inte blir lycklig genom att jaga lycka för egen del. Enda sättet att uppnå lycka är att glömma sig själv för andra.

– Om du inte kan utföra någon handling som kan vara till gagn för någon annan, så kan du ändå alltid älska, sa han. Och vad du gör, måste du göra med kärlek – för andras och för din egen skull.

Och han tillade:

 

  • Tänk aldrig: Om inte andra gör något, varför ska då jag? Tänk i stället: Om inte jag gör något, vem ska då göra det? ”

 

Inspirerande och tänkvärt, eller hur?

 

Ha en enastående dag!

 

Kram

Micke