Förälder

Coachning i föräldraskap

Det är ett stort ansvar att vara förälder och det absolut viktigaste av allt är ju att du själv mår bra och fungerar som människa. Hur ska du annars kunna vara en bra förebild? Föräldraskapet är aldrig enkelt, men det är en fantastisk förmån och känsla att få var med och göra allt du kan för att hjälpa ditt barn att hitta fotfästet i sitt liv.

Men föräldrarollen kan vara komplicerad och ibland behöver du kanske få lite hjälp på vägen då du inte orkar själv.

Jag har naturligtvis inget facit för vad som är rätt och fel, men jag har massor av erfarenhet och en tydlig idé kring vad jag tycker är bra föräldraskap och vad detta innebär.

 

Jag – en vanlig pappa

Min uppgift som pappa är, och har alltid varit, att ge mina barn så mycket så mycket villkorslös kärlek, stöd och hjälp som möjligt så att de växer, utvecklas och blommar ut till självständiga starka individer. Samtidigt är det viktigt att tidigt vara en närvarande förälder som också ger barnen tydliga regler om vad de får göra och inte får göra. Jag tror att den enklaste modellen som fungerar för väldigt många är den som kombinerar kärlek och regler.

Utmaningen ligger i att hitta en bra balans och det är inte alltid så enkelt. För mycket regler, pekpinnar och restriktioner utan kärlek kan bli väldigt fel på samma sätt som för mycket kärlek och daltande, utan några tydliga regler, kan slå fel.

 

Tankar som kan förändra din syn på föräldrarollen

Eftersom jag föreläser mycket på grundskolor, gymnasieskolor och universitet runt om i landet har jag under åren mött väldigt många fina ungdomar med harmoniska hemförhållanden. Och jag har även träffat många vilsna och splittrade barn och ungdomar som har brokiga och hemska upplevelser och minnen. Min över­tygelse idag är att de flesta föräldrar gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar, kunskaper och erfarenheter. Om du har haft en lika brokig uppväxt som jag kan du säkert känna att du är besviken, ledsen och arg på dina föräldrar för att de borde visat mer kärlek, brytt sig mer och varit mer närvarande. Tänk istället att de förmodligen gjorde så gott de kunde efter sin förmåga och sina kunskaper.

För hade de förstått bättre så skulle de agerat och gjort mycket bättre, eller hur? Det känns i alla fall lättare att tänka så om du blir låg ibland och känner någon slags saknad och tomhet. Många upplever mina föreläsningar som en knuff i rätt riktning för att ta tag i sin situation och det liv man har för att göra det bästa av varje dag. Det är mer konstruktivt. För du kan inte ändra på historien, men däremot kan du förändra nuet och framtiden.

 

Föräldraskapet – det allra viktigaste ledarskapet

Det viktigaste ledarskapet är föräldrarskapet! Håller du med mig? Tänk så många barn och ungdomar världen över som behöver sina föräldrar och oss vuxna som goda förebilder och vägvisare. Vuxna som ser, bekräftar och lyssnar på dem så att de känner sig viktiga och betydelsefulla!

Det är skillnaden som GÖR skillnaden!

citat

Med erfarenheter från en tuff uppväxt

När jag föreläser om föräldraskap talar jag ofta utifrån mina egna erfarenheter. Jag hade en väldigt tuff uppväxt med föräldrar som valde att skilja sig när jag var nyfödd. De valde bort mig båda två vilket gjorde att jag tillbringade mina första 8 år hos min farmor och farfar i Göteborg. Under dessa år försökte mina far- och morföräldrar även att placera mig på olika barnhem, med mindre lyckat resultat.

Jag hade ingen kontakt med mina biologiska föräldrar, de kom in i bilden först när jag blev lite äldre. Idag är jag själv förälder – fyrabarnspappa till två döttrar och två söner. Alla har nu flyttat hemifrån och i november 2014 blir jag morfar för första gången. Det ska bli fantastiskt!

 

Det finns många skäl till att jag brinner lite extra för det här med föräldraskap.

Exempelvis blir jag mörkrädd när jag ser dåliga exempel på föräldrar som struntar i eller överger i sina egna barn. Finns det starka skäl till att man inte orkar ta hand om sitt barn är det ju en sak och förståeligt i mer fattiga länder, där man varken ekonomiskt eller socialt klarar av att försörja och ta hand om sina barn. Då kan adoption vara ett sätt att ge barnet de föräldrar de behöver.

 

Men tänk på alla de barn som är födda och uppväxta med bägge sina föräldrar som har valt att skilja sig och där den ena föräldern väljer bort sitt barn för en ny familj. Eller familjer där föräldrarna bråkar så mycket att man använder barnet som en sköld. Där är det omöjligt att föra en vuxen dialog och barnen kommer i kläm och mår dåligt.

Ett annat exempel är skilsmässor som skapar ovänskap och där en förälder vill hämnas genom att använda barnen som ett medel för att göra det surt för den andre. Resultatet blir att barnen tar på sig skuld och mår sämst av alla.

 

Dessutom finns det de mammor och pappor som bara sticker på varsitt håll, bildar ny familj och väljer att släppa kontakten med sina tidigare barn. Det har jag egna erfarenheter av.

  • Vad innebär det att vara en bra förälder?
  • Hur stärker du dig själv för att orka med att vara en bra förälder?
  • Och hur gör du för att få dina barn att växa och blomstra?

Ja, frågorna är många när det gäller föräldraskap och barnuppfostran.

 

Andra frågeställningar som dyker upp under mina föreläsningar är exempelvis hur  närvarande du är som förälder? Och på vilket sätt det märks? Vad är viktigast för dig som mamma eller pappa? Hur viktigt är det att vara en bra förebild och hur kan du vara det?

Titta-garna-pa-filmen

Tillhör du en annan målgrupp?

BLI INSPIRERAD DU OCKSÅ!