Vad är mental träning?

Börja med att dela upp orden mental och träning. Ordet mental betyder att det handlar om dina mentala processer, det vill säga hur dina tankar, bilder och känslor påverkar och styr ditt beteende och dina dagliga handlingar. Ordet träning betyder att du, precis som i fysisk träning, måste öva och träna upp din mentala förmåga så att du blir mentalt starkare. Hur går det till?

Den mentala träningen kan delas upp i två olika delar: en grundläggande mental konditionsträning och en mer målinriktad mental styrketräningsdel.

Steg 1: Träna upp din mentala kondition

Den grundläggande mentala träningsdelen handlar om att du lär dig att träna olika avspännings-/avslappningsmetoder och tekniker som hjälper dig att gå ner varv, återhämta dig, reducera stress och hämta ny kraft.

Det innebär att du tränar upp din mentala kondition så att du orkar mer, men med mindre ansträngning. Därav uttrycket ”tänd men inte spänd”!

 

Avslappning banar väg för positiva målbilder

Den inledande grundträningen är också en förutsättning för den målinriktade mentala träningen. Den senare är utformad för att påskynda förverkligandet av de målbilder som du sätter upp i ditt liv.

När du befinner dig i ett avslappnat tillstånd blir ditt undermedvetna även mer mottagligt för positiv självpåverkan. Träningen hjälper dig att bli bättre på att visualisera och mata in nya själv- och målbilder i ditt undermedvetna.

När du slappnar av är du mer mottaglig för positiva budskap eftersom hjärnan är i ett så kallat alternativt medvetandetillstånd. Detta tillstånd är nästan som sömn men av en mildare grad.

 

Tankens kraft

Det är viktigt att förstå att våra liv i väldigt hög grad styrs av tankeföreställningar som vi oftast inte är medvetna om, men som finns i vårt undermedvetna.

Eftersom vårt undermedvetna inte kan skilja på en verklig bild och en bild som vi skapar i fantasin, så tror hjärnan på det som du faktiskt matar in i huvudet som sant – oavsett om det är negativt eller positivt. Det är därför vi alla tolkar en viss situation, som vi befinner oss i, på olika sätt.

 

Träna dig till välmående

Förutom att den mentala grundträningen är en skön och behaglig träning för väldigt många har vetenskapliga studier visat att den förebygger stress och dessutom har en positiv inverkan på din sömnkvalitet. Du kommer garanterat att både må, fungera och prestera ännu bättre än tidigare.

Steg 2: Bli den bästa versionen av dig själv!

Den målinriktade mentala styrketräningen handlar mer om att du får lära dig träna upp dina inre mentala styrkor såsom din självkänsla, ditt självförtroende och din inre motivation. Det handlar också om målbildsträning, kommunikation och konflikthantering m.m. Mental träning en väldigt viktig del i all personlig utveckling och för alla människor som är intresserade av att vilja bli den bästa versionen av sig själva. Många kan mycket om den fysisk, teknisk och taktisk träning, men få prioriterar mental träning. Detta trots att man vet att det är en viktig del i helheten – kanske den allra viktigaste!

 

Upptäck dina nya sidor

Ett annat skäl till att människor inte tränar mentalt är att de tror mer på inställningen ”det-är-som-det-är-mentaliteten”. De blir offer för omständigheterna och letar ständigt efter ursäkter och bortförklaringar för varför de inte lyckas. Sen finns de även de som kan tycka att det är obehagligt att möta sig själv. Tänk om jag upptäcker nya sidor om mig själv? Vad hemskt!

Eller är det just dina nya sidor som kan vara skillnaden som GÖR skillnaden? Vänd dina rädslor till mod och våga möta dig själv. Om du inte kan det – hur ska du då kunna möta andra människor på ett riktigt och seriöst sätt?  Alla vet ju att det oftast är den som är mentalt starkast som lyckas bäst i slutändan.

Så vad väntar du på? Kör igång din mentala träning och lycka till!

Soundcloud

Träna mentalt vart du än är.

Från och med nu hittar du mina mentala träningsprogram på SoundCloud. Du kan lyssna här på min hemsida eller via SoundClouds App som finns tillgänglig för både iPhone och Android. SoundCloud är en av världens största onlineplattformar för distribution av ljud och är dessutom helt gratis att använda. 

Available-on-App-Store google_play

BLI INSPIRERAD DU OCKSÅ!