Spring dig lycklig

Spring dig lycklig

Tänk vad man kan ändra sig! År 2002 hade jag aldrig sprungit längre än 5 km i streck. Jag har ju spelat fotboll hela mitt liv nästan så på fotbollsplanen har det nog blivit många tusen mil. Men då hade man ju en fotboll att springa efter. Men just detta år var jag kraftigt överviktig, åt onyttigt, sov oroligt och kände mig allmänt stressad. På våren på en vanlig läkarkontroll fick jag reda på att jag förmodligen hade diabetes typ 2 (vilket jag inte hade) en överproduktion av socker i bukspottskörteln och för högt kortisol. Jag blev helt iskall och chockad. Läkaren frågade – tränar du någonting? Då bestämde jag mig att förändra mitt liv. Och när dessutom en av mina döttrar sade till mig att – pappa, du lever inte som du lär blev jag ännu mer motiverad att ta tag i mitt liv. Löpningen blev en viktig del i min livsstilsförändring. Det blev som en inre meditation. Utan krav och måsten ville jag verkligen ut och springa i skogen, njuta av syret i luften, lyssna på kroppen, andas lugnt, hitta mitt tempo och låta svetten sippra ner längs pannan och kinden. Efter några gånger fick jag mersmak och det kändes bara bättre och bättre. Givetvis blev det också mycket roligare.

År 2003 sprang jag mitt första Göteborgsvarv och senare samma år mitt första Stockholm Marathon, resten är historia. Idag är löpningen en livsstil för mig och jag mår bara så bra av att få springa mina pass. Jag varierar alltid träningen så att det ska kännas mer lustfyllt än kravfyllt vilket jag tror är en av nycklarna till framgång. Löpningen är som en rening för själen, det är som en bra terapi och hjälper en att rensa huvudet ifrån allt möjligt. Givetvis kan ingen springa bort ifrån sina eventuella bekymmer och problem men löpningen gör det lättare att bära och hantera dem. Den ger en också möjligheten att hitta nya lösningar och komma på saker som man tidigare inte har tänkt på. Det är även ett väldigt enkelt sätt att träna på. Du behöver bara ett par bra skor och träningskläder så är det bara att ge sig ut. Och är du på resande fot kan du alltid packa ner träningsskorna i din resväska och ha med dig vart du än åker. När det är lätt blir det oftast väldigt rätt! Efter ett löppass känner jag mig nästan alltid lika upprymd, nöjd och tillfreds och den glädjen motiverar mig till att snart vilja gå ut på ett nytt pass! Så ut och spring i ditt tempo, på ditt sätt och på dina vägar. Hitta glädjen och spring dig lycklig! När du sedan står i duschen efteråt kommer du alltid känna dig lika nöjd! Prova får du se! Lycka till!